top of page
Zoeken
  • pchekman

Cijfers, cijfers, cijfers

Vanaf het begin van de corona-crisis zijn we doodgegooid met cijfers. Deze cijfers zijn voor het overgrote deel afkomstig van het RIVM. En een gedeelte van de beschikbare cijfers wordt op de website van het RIVM (www.rivm.nl) voorzien van een grafiek. Het doel hiervan is duidelijk; het laat de ontwikkeling zien. 'A picture is worth a thousand words.'


Je hoort regelmatig dat de corona-crisis de ergste crisis is sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat is wat overdreven. In WOII zijn ongeveer 225.000 mensen omgekomen; het precieze aantal is niet bekend. De corona-crisis heeft, althans volgens het RIVM, 13.350 mensen het leven gekost. Dit cijfer heeft enige nuance nodig. Het is bekend dat er bij ongeveer 90% van de mensen die aan corona zijn overleden, sprake was van onderliggend lijden. Daarnaast is het bekend dat de meeste overledenen zijn te betreuren in de leeftijdscategorie van 75 jaar en ouder.


Is corona hiermee te vergelijken met een griepje? Nee, dat gaat te ver. Eind 2018 hebben we een stevige griep-epidemie gehad die niet alleen lang heeft geduurd maar ook dodelijke slachtoffers heeft gevergd. Er zijn in dat jaar 9.444 mensen (leeftijd > 75 jaar) overleden aan de gevolgen van influenza. Dat is veel maar altijd nog minder dan de 13.350 die in 2020 aan corona zijn overleden. Op basis hiervan kunnen we Covid-19 dus kwalificeren als ernstiger dan griep. Op mondiaal niveau ligt de IFR (Infection Fatality Rate) van influenza op 0,20 en van corona op 0,23. Deze cijfers zijn afkomstig van de WHO. De conclusie is dat corona dus een streepje erger is dan griep, maar wanneer de WHO in 2009 de definitie van pandemie niet had aangepast, was Covid-19 zeker niet in de categorie pandemie terechtgekomen.


Maar dan de maatregelen. Onze overheid heeft, in een poging het virus onder controle te krijgen, 45.000 kappers, 68.665 horecazaken, 86.000 niet-essentiele winkels, 16.820 schoonheidssalons, 1.867 boekwinkels, 1.625 sportscholen en ongeveer 26.000 sportverenigingen gesloten. 1.502.367 kinderen en ongeveer 290.000 studenten kunnen niet meer naar school. Daarnaast zijn 895 kermisexploitanten en circa 100.000 mensen die werkzaam in de evenementen-industrie zonder werk en dus ook zonder inkomen komen te zitten. In 2020 hebben alle maatregelen de overheid ongeveer 35 miljard euro gekost. Een simpele rekensom leert ons dat de kosten van de maatregelen ons land EUR 2.621.722,85 per overledene hebben gekost. Ruim 2,6 miljoen per corona-dode!


En wat heeft de overheid gedaan aan het uitbreiden van de ziekenhuis- en IC-capaciteit? Niets. Wat heeft de overheid uitgegeven aan preventie-maatregelen? Niets. En wat heeft de overheid aan middelen gestoken in het onderzoeken naar behandelmethodes en mogelijke medicijnen? Niets. En wat heeft de overheid gedaan aan ventilatie? Vrijwel niets. Er is 40 miljoen ter beschikking gesteld aan het onderwijs ten behoeve van ventilatie op scholen en met name in klaslokalen, maar een groot gedeelte van dit geld ligt nog op de plank.

En wat heeft onze overheid dan wel gedaan? Er is tijd, geld en energie gestoken in de zogeheten corona-app. Inmiddels hebben zo'n 4 miljoen Nederlanders de app geïnstalleerd. Dat heeft geleid tot 73.000 meldingen dat mensen zich in de nabijheid hadden bevonden van iemand die positief was getest. Bijna al deze mensen hebben zich laten testen en dat leverde 6.400 positieve testresultaten op. Alleen de afgelopen week bijvoorbeeld werden er door de GGD 35.635 mensen positief gemeld. We kunnen dus rustig stellen dat de app een grote sof is die nauwelijks tot niets bijdraagt aan het opsporen van positieve gevallen. En als klap op de vuurpijl komt daar nog eens de fraude met de persoonsgegeven bovenop. Kortom: prutswerk.


En de vaccinaties dan? Tot en met vandaag (26-01-2021) zijn er ongeveer 160.000 mensen gevaccineerd. Nederland loopt daarbij fors achter op de andere landen in Europa. Daar komt bij dat AstraZenica heeft gemeld dat zij slechts 40% van het aantal toegezegde vaccins kan leveren terwijl Nederland juist fors op deze leverancier had ingezet. De reden waarom het inenten zo traag verloopt, is dat onze overheid de registratie niet op orde heeft en alles zeer bureaucratisch aanpakt. De conclusie is dat ook het vaccineren niet de schoonheidsprijs verdient. Dat is een ander woord voor prutswerk.


Dus wat heeft de overheid dan eigenlijk wel goed gedaan? Ja, dat is een goede vraag. De overheid heeft allerlei maatregelen doorgevoerd, haar burgers allerlei vrijheidsbeperkingen opgelegd en als klap op de vuurpijl zelfs een avondklok ingevoerd. God mag weten waarom; de argumentatie is mij niet duidelijk. Ja, we zijn bang gemaakt voor de Britse variant, die besmettelijker zou zijn dan het bekende corona-virus. Maar klopt dat wel? Er zou een uitbraak geweest zijn in Lansingerland, een plaats boven Rotterdam. Er zijn 27.000 inwoners getest (inclusief kinderen). Hierbij zijn 242 positieve gevallen geconstateerd waarvan ongeveer 30 met de Engelse variant. 30 op de 27.000; dat is 0,11%. Dat is niet echt wat je noemt een uitbraak, toch? De gegevens uit dit onderzoek kwamen op vrijdag 23 januari naar buiten terwijl de beslissing om de avondklok in te stellen een dag eerder was genomen. Mijn vraag is dan: wat is dan nog over van de argumentatie? Er is geen sprake van een uitbraak. En bovendien blijkt uit onderzoek dat de Britse variant helmaal niet extra besmettelijk is. Werd eerst nog 70% genoemd; dit werd laten bijgesteld naar 30% en momenteel circuleren er berichten dat het slechts om 6% gaat.


Oja, maar nu is er weer een Zuid-Afrikaanse variant. En een Braziliaanse. En straks eentje uit Timboektoe (volgens Maurice de Hond). Beste mensen; dit is allemaal bullshit. Het is algemeen bekend, daar hoef je echt niet voor gestudeerd te hebben, dat varianten van een virus vrijwel altijd minder besmettelijk zijn dan het originele virus. Hiermee is dus de argumentatie van het invoeren van de avondklok onderuit gehaald. Daar komt bij dat de afgelopen weken alle cijfers afnemen. Het aantal positieve tests, het aantal ziekenhuisopnames, het aantal mensen dat op de IC's is opgenomen en het aantal doden.


Dus wie gaat mij vertellen wat de overheid in deze 'pandemie' wel goed doet? Behalve dan op de angstknop drukken....


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page