top of page
Zoeken
  • pchekman

De (on)zin van het vaccinatiepaspoort

Op 20 (of misschien op 24) september as. beslist ons demissionaire kabinet over de invoering van het digitaal coronapaspoort. Dit gebeurt in navolging van landen zoals Frankrijk waar het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) al is ingevoerd. Het certificaat geldt als een reisdocument binnen de hele Europese Unie en is ook bedoeld om toegang te krijgen tot evenementen in Nederland.


Hoe werkt de DCC? Om een DCC aan te maken, heb je een van de volgende dingen nodig:

  1. een vaccinatiebewijs

  2. een recente negatieve testuitslag

  3. een positieve testuitslag die laat zien dat je het laatste half jaar van Covid-19 bent genezen

Wanneer je over een van deze drie dingen beschikt, kun je deze toevoegen aan je CoronaCheck. Beschik je vervolgens over deze CoronaCheck oftewel het groene vinkje, dan kun je toegang krijgen tot evenementen. Maar dat is niet alles. Er zijn verregaande ontwikkelingen om de CoronaCheck ook te gaan hanteren voor veel andere zaken. Zo wordt gedacht aan het bezoeken van supermarkten, voetbalwedstrijden, theaters, concerten, musea en tentoonstellingen.Wat is het gevolg? Het gevolg laat zich eenvoudig raden. Er komt een tweedeling in de maatschappij. Een deel van mensen die zich wel heeft laten vaccineren en een deel van mensen die zich niet heeft laten vaccineren. Hiermee zorgt de overheid niet alleen voor vaccinatiedwang maar hanteert ook onjuiste en onverantwoorde middelen om mensen ervan te overtuigen zich alsnog te laten vaccineren.

Overigens is het zo dat je dus een vinkje in je CoronaCheck krijgt wanneer je volledig gevaccineerd bent, ongeacht of je ziek bent of niet. Daar wordt niet naar gekeken. En dat is merkwaardig omdat het bekend is dat mensen die, ondanks dat ze twee keer geprikt zijn, toch nog Covid-19 kunnen oplopen. In Israel, waar de vaccinatiegraad zeer hoog is, is meer dan 70% van de mensen die op de IC liggen, volledig gevaccineerd.


Wat is de zin van het coronapaspoort? Daarover kunnen we heel duidelijk zijn.

- Of de vaccins zijn effectief. In dat geval zijn alle mensen die zich hebben laten vaccineren volledig beschermd tegen Covid-19 en dan heeft het gebruik van het coronapaspoort geen enkele zin. Alleen niet gevaccineerden lopen dan risico maar dat is hun eigen keuze; gevaccineerden zijn immers beschermd.

- Of de vaccins zijn niet effectief. In dat geval kan iedereen, gevaccineerd of niet, Covid-19 krijgen. In dat geval heeft het coronapaspoort dus geen enkele zin; immers iedereen kan toch nog gewoon Covid-19 krijgen....


Kortom; de invoer van het coronapaspoort heeft geen enkele zin. Tenminste niet wanneer het om de volksgezondheid gaat. De vraag dringt zich dus op: waar gaat het dan wel om?

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page