top of page
Zoeken
  • pchekman

Het Corona-paspoort en privacy

Bijgewerkt op: 26 mei 2021


De Europese Unie heeft ingestemd met de invoer van de Digital Green Card oftewel het Corona-paspoort. In Nederland heeft de Tweede Kamer reeds ingestemd met de "Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19" en op dinsdag 25 mei 2021 komt de wet in de Eerste Kamer. De stemming is naar verwachting een formaliteit en dan wordt in Europa maar dus ook in Nederland officieel de controle-maatschappij ingevoerd.


Hoe gaat het Digitale Groen Certificaat (DGC) er uit zien?


De DGC wordt toegevoegd aan de Corona Check-app. Dat is de app die door het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) al vorig jaar is uitgerold maar waar de meeste mensen niet erg enthousiast van zijn geworden, o.a. vanwege het gebrek aan privacy-regels. De app gaat gebruikt worden om toegang tot testevenementen mogelijk te maken, maar ook voor een bezoek aan een museum, een restaurant of een bezienswaardigheid. Ook is de app nodig wanneer je met boot, trein of vliegtuig wil reizen. Dus zonder app niet naar Terschelling, niet naar Artis of de Efteling en niet naar je favoriete restaurant.


Wat staat er in de app?


Er komen twee codes; een binnenlandse en een buitenlandse. Om met de laatste te beginnen; in de EU is afgesproken dat hier wordt vastgelegd welk vaccin iemand heeft gehad, hoeveel dosis en wanneer; of je ziek bent geweest en of je negatief bent getest of gevaccineerd. Het is ook de bedoeling dat er wordt vastgelegd of je al Corona hebt gehad en dus niet meer besmettelijk bent. Echter; in de meeste landen, ook in Nederland, is nog niet bekend hoe dat in zijn werk zal gaan omdat hiervan geen gegevens beschikbaar zijn. Het zal er waarschijnlijk op uitdraaien dat, wanneer je al Covid-19 hebt gehad, je een (dure) test zult moeten laten doen "om te bewijzen dat je gezond bent". Het laat zich raden wie voor de kosten dan deze test gaat opdraaien.

Het Ministerie van VWS zegt dat het voor de binnenlands code minder gegevens wil vastleggen. Maar of dat ook gebeurt en zo ja hoe dan, is -uiteraard- nog niet bekend.


Medische gegevens


Op de DGC worden dus je medische gegevens vastgelegd. En wanneer je naar het buitenland reist, dan ziet de douane-beambte precies wat jouw medische status is. En de restauranthouder. En de caissière bij Disneyland Parijs. Dat is zeer ongewenst. Het is niet alleen in strijd met jouw recht op privacy; het gaat veel verder. Heel veel verder. Privacy? Zeg maar dag met je handje. Medisch geheim? Bestaat niet meer.


Waarom heet het eigenlijk het Digitale Groen Certificaat?


Dat is een goede vraag. Covid-19 heeft eigenlijk niets met 'groen' te maken, maar met gezondheid. Althans, dat zou je op het eerste gezicht zeggen. Maar is dat zo? Het Corona-paspoort is niet ineens 'zomaar' bedacht. Het plan is al in 2018 besproken in de EU, dus ver voor het begin van de Corona-crisis. Het is dus niet uitgesloten dat het Corona-paspoort helemaal niet tijdelijk is, maar een blijvertje. En waarom heet het Groen? Ook dat laat zich raden. Het Corona-paspoort is eenvoudig om te bouwen naar een Klimaat-paspoort. De app kan niet alleen je vaccinaties vastleggen, maar ook hoe 'groen' je bent. Met andere woorden; hoeveel CO2 stoot jij uit? Bespaar je wel genoeg energie? Heb je je huis wel geïsoleerd? Ben je al van het gas af? Rijd je al elektrisch? Wanneer je dat allemaal hebt gedaan, ben je een brave EU-burger. Niks aan de hand. Maar heb je dat niet gedaan? Oei, dan heb je een probleem. Dan mag je straks met de diesel-auto de stad niet meer in. Of de grens over voor je vakantie. En dan gaat je gasrekening waarschijnlijk flink omhoog met een of andere CO2-toeslag. Of je moet CO2-belasting gaan betalen.


Let maar op. Het Corona-paspoort is een blijvertje.


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page