top of page
Zoeken
  • pchekman

Krijgen we een kabinet met PVV, NSC, BBB en VVD?

Er worden op dit moment coalitiebesprekingen gevoerd met de vertegenwoordigers van de Partij voor de Vrijheid (Geert Wilders),Nieuw Sociaal Contract (Pieter Omtzicht),de BoerBurgerBeweging (Caroline van der Plas) en de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (Dilan Yesilgoz). De gesprekken vinden plaats onder leiding van Ronald Plasterk. De grote vraag is; komen zij eruit?


Op basis van de verkiezingen zouden ze eruit moeten komen. Wanneer we de stemmen tellen, dan komen we op PVV 37 + VVD 24 + NSC 20 + BBB 7 = 88 en dat is een ruime meerderheid. Op rechts is er zonder de PVV op geen enkele manier een meerderheid te krijgen. Maar dat geldt ook voor de VVD. Zonder de VVD komen de zetels op 64 en dat is 12 tekort voor een meerderheid. Zelfs met de SGP (3), FvD (3), Denk (3) en JA21 (1) gaat dat niet lukken, laat staan dat je al deze partijen op één lijn zou krijgen.


Of ze eruit gaan komen, is op dit moment dus gissen. Uit de onderzoeken blijkt dat de PVV inmiddels nog groter is gegroeid dan bij de verkiezingsuitslag in november. Uit de polls blijkt dat de partij van Geert Wilders op 49zetels staat. Dat is dus bijna één derde van het aantal Tweede Kamerzetels. Ongekend.

Maar dat zegt helemaal niks over het succes van de besprekingen. De taak van informateur Plasterk is niet te benijden. De verschillen zijn enorm, nog los van het feit dat de PVV niet erg geliefd is in Den Haag.


Ik ga een voorspelling doen.

De besprekingen gaan lang duren. Tussen nu en twee weken komt Plasterk met een tussen-rapportage. Hieruit zal naar voren komen dat alle vier de partijen er positief in staan, maar dat er nog best wel veel knelpunten zijn. Vervolgens worden de besprekingen hervat en na een paar maanden trekt de VVD de stekker eruit. Dat gaat Yesilgoz de kop kosten, maar zij is toch niet meer dan een tussenpaus. Opgeruimd staat netjes.
Vervolgens gaat Frans Timmermans zijn vinger opsteken. Hij is natuurlijk niet voor niets 'terug gekomen uit Brussel' maar dat heeft hij gedaan om Nederland te redden. Op het gebied van de democratie en natuurlijk ook op het gebied van het klimaat. De Green Deal,het klimaat-babytje van Timmermans, moet natuurlijk doorgedrukt worden. Ook al gaat het ten koste van onze welvaart en is het effect op het klimaat te verwaarlozen. Groen Links/Partij van de Arbeid heeft 25 zetels. Samen met D66 (9) en de VVD (24) komen we op 58 maar met bijvoorbeeld NSC (20) kom je op 78 en dat is een meerderheid. Met het CDA (5) kom je dan zelfs op 83 maar feitelijk is het CDA dus overbodig.

Mijn voorspelling is dus dat Plasterk zijn opdracht teruggeeft, dat er geen nieuwe verkiezingen komen en dat er coalitie 'over links' met de VVD gevormd zal worden. De kiezers hebben het nakijken. Leve de democratie.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page