top of page
Zoeken
  • pchekman

Nord Stream 1 en 2 gesaboteerd?


Deze foto verscheen onlangs in de media. Op de foto is duidelijk het enorme gaslek te zien in de gaspijplijn Nord Stream1, die loopt van Rusland door de Oostzee naar Duitsland. Deze pijplijn lag overigens stil vanwege werkzaamheden maar is door Rusland aangelegd (kosten 10 miljard) om gas te transporten naar Duitsland. Toevalligerwijs is er ook een lek ontstaan in Nord Stream 2 vrijwel gelijkertijd. Deze pijplijn was overigens nog niet in gebruik, maar het wel uiterst toevallig dat beide pijpleidingen zijn getroffen door de lek. De vraag rijst: zijn de Nord Stream 1 en 2 gesaboteerd?


Er zijn op drie verschillende plekken (zie tekening) vrijwel gelijktijdig lekken ontstaan.

De kans dat dit toeval is, is vrijwel uitgesloten. De pijpleidingen zijn ontworpen om jaren mee te kunnen en er is bijzonder veel geld in geïnvesteerd. We kunnen er dus met vrij grote zekerheid van uitgaan dat er sprake is van sabotage.


Dat is vervolgens de vraag: wie is hier verantwoordelijk voor? Dat kunnen volgens mij slechts vier partijen zijn: Rusland, Duitsland, Oekraïne en de VS.

  1. Rusland?

De kans dat de Russen verantwoordelijk zijn voor de sabotage is uitgesloten. Niet alleen hebben de Russen de pijpleidingen aangelegd en er dus zoals gezegd 10 miljard in geïnvesteerd. Bovendien kunnen zij, als ze dat willen, gewoon de gaskraan dichtdraaien.


2. Duitsland?


De kans dat de Duitsers de sabotage op hun geweten hebben, is nihil. Waarom zouden zij zichzelf afsluiten van het Russische gas? Welk belang hebben zij daarbij? Geen enkel. In feite hebben de Duitsers juist het Russische gas nodig. Misschien nog niet acuut, maar in de nabije toekomst zeker.3. Oekraïne?


Oekraïne zou er vanwege de oorlog met Rusland belang bij kunnen hebben de gastoevoer van Rusland aan Europa te saboteren om zo de financiële inkomsten van Rusland een slag toe te brengen. Echter, de gaslekken aan de Nord Stream zitten op een zodanige diepte, 60 tot 70 meter diep, in de Oostzee dat er een (of meer) onderzeeboot voor nodig is geweest om de boel te saboteren. En Oekraïne beschikt niet over onderzeeboten. Zo simpel is het.


4. De Verenigde Staten?


Er blijft dan nog maar een over, de VS. Zij beschikken over 'the means and the motivation'. Oftewel, de VS beschikken over onderzeeboten om een dergelijke gevaarlijke operatie te kunnen uitvoeren. En zij beschikken ook over de motivatie om de gastoevoer aan Europa stop te zetten. Er zijn meerdere redenen aan te voeren: 1. om Rusland in de portemonnee te treffen 2. om Rusland de schuld te kunnen geven van de verdere escalatie van het conflict in Oekraine (terwijl de VS -lees de wapenindustrie- hier belangen bij heeft), 3. omdat de groene agenda

verder uitgerold moet worden 4. omdat Biden het enige weken terug heeft aangekondigd en 5. de VS het niet meer zo op heeft met wat vroeger haar geallieerden waren en zij bezig zijn Europa afhankelijk te maken van de VS. De VS dreigen in rap tempo de heerschappij over de wereld kwijt te raken en een kat in nood maakt, dat is bekend, rare sprongen.


Conclusie: het ligt zeer sterk voor de hand dat de VS verantwoordelijk zijn voor de sabotage van Nord Stream 1 en 2.Disclaimer: mijn conclusie is een mening die niet is gebaseerd op bewijzen.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page