top of page
Zoeken
  • pchekman

Is 2G een goed idee?

Het moment van schrijven is donderdag 13 januari 2022. Morgen, vrijdag 14 januari, staat er weer een Corona-persconferentie gepland, dit keer voor het eerst met onze nieuwe Minister van VWS Ernst Kuipers. De algemene verwachting is dat er versoepelingen van de lockdown worden aangekondigd, al dan niet onder een gelijktijdige invoering van het 2G-beleid. De vraag die zich opdringt: is dat een goed idee?


Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst vaststellen wat het 2G-beleid eigenlijk is. Vorig najaar werd Nederland voor het eerst geconfronteerd met het 3G-beleid. Dat betekent dat je toegang krijgt tot diverse sectoren wanneer je je QR-code kan laten zien. Deze CoronaCheck krijg je wanneer:

  1. je het vaccinatiebewijs hebt

  2. je het Corona herstelbewijs hebt

  3. je een negatieve testuitslag kan overleggen

De negatieve testuitslag mag geen zogeheten thuistest zijn maar moet een 'officiële' GGD-test (de PCR-test) zijn. Omdat er drie mogelijkheden zijn, heet dit 3G.



Bij 2G vervalt de derde mogelijkheid. Met andere woorden; testen voor toegang komt te vervallen. Je hebt dus nog slechts twee mogelijkheden; of een vaccinatiebewijs of een Corona herstelbewijs.


Het vaccinatiebewijs krijg je wanneer je hebt laten vaccineren door de GGD en dus resp. twee (Pfizer) of een (Moderna) injecties hebt gehad. Maar wanneer je deze prikken al wat langer geleden hebt laten zetten, dan heb je een derde (resp. een tweede) shot nodig, de zogeheten booster. De geldigheid van het vaccinatiebewijs is dus tijdelijk en afhankelijk van hetgeen de overheid hierover vaststelt. Maar bewijst het vaccinatiebewijs dat je niet (meer) besmettelijk bent? Nee, dat niet (bron: CDC). Sterker nog; wanneer je de beide injecties hebt gehad, kun je nog steeds besmet raken met Corona, ziek worden en zelfs in het ziekenhuis of op de IC belanden. Of erger. Conclusie: het vaccinatiebewijs zegt dus niets en biedt geen enkele zekerheid.


Dan het herstelbewijs. Die krijg je wanneer je een positieve testuitslag hebt gekregen van de (Nederlandse) GGD die en langer geleden is dan 11 dagen en niet ouder is dan 365 dagen. Wanneer je een internationaal testbewijs hebt, dan mag deze niet ouder dan 180 dagen zijn. Dus 11 dagen nadat je positief bent getest op Corona, dan krijg je een herstelbewijs. Dat is merkwaardig. Er wordt dus niet gevraagd of je ziek bent of bent geweest. In theorie, maar helaas dus ook in de praktijk, kan dit dit dus betekenen dat je nog niet bent hersteld van Corona, maar dat je toch over een herstelbewijs beschikt. Oftewel; een herstelbewijs zegt dus ook niks.


De conclusie is duidelijk; het 2G-beleid is volstrekt zinloos.


Wat het allemaal nog merkwaardiger maakt, is het feit dat alleen een negatieve test (de derde G van 3G) oftewel het 'testen voor toegang' enige zekerheid biedt terwijl deze mogelijkheid nu juist uit het beleid is gehaald.



PS: de serologische test is nog steeds niet erkend.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page